24.11.2021

Brkati novembar – movembar (muškost, zdrav razum i svijest o sebi na djelu!)

AUTOR: Dr sc. Katica Pavlović, specijalist urologije

Zdravlje - to neprocjenjivo blago, ono najvrednije što čovjek može posjedovati - toliko često uzimamo zdravo za gotovo. Nesvjesni njegove vrijednosti, najčešće se ne osvrćemo na neprocjenjivu važnost blagostanja u kojemu može uživati samo zdrav čovjek. Nespremni smo suočiti se sa činjenicom kako, sa svakom novom godinom života, iza kuta vreba neko od potencijalnih bolesnih stanja upravo da nas osvijesti o važnosti brige o sebi. 

Bezbroj puta u svakodnevnom životu slušamo različite informacije o važnosti preveniranja bolesti. No najčešće, niti čujemo niti vidimo toliko smjernica koje nas upućuju na brigu o sebi,  sve do trenutka dok za to ne bude prekasno. Suočeni sa najčešće neugodnim informacijama o stanju našeg organizma, retrospektivno prebirući vlastitu svijest, sjetimo se kako smo negdje nekada krajičkom oka ili uha zamijetili različite promidžbene programe na temu zdravlja. Nasmijali smo se sigurno tamo nekog novembra brkatim muškarcima koji su baš taj mjesec odlučili poraditi na svojoj muževnosti uzgajajući brkove i bradu. Nasmijali smo se nesvjesno komentarima sa televizije ili radija o tome kako se baš svi muškarci „trebaju počešati s razlogom  tamo dolje“, pomalo sramežljivo, pristojno ili ne, ali baš svi bi to trebali napraviti. I ona bezazlena kvržica ima svoju priču i treba naći dobrog, znanošću potkovanog sugovornika, liječnika urologa da bi se razjasnila. 

No, ljudska psiha ima neku svoju posebnu dimenziju, prožetu strahom i neprihvaćanjem i najčešće negiranjem kada je u pitanju naše zdravlje, te često razum prevlada tek onda kada stvari budu pred sami završetak događaja. Nažalost, tada već ode i posljednji vlak s perona i onda u životu sve dobiva drugi oblik. Tada neizmjerno poraste vrijednost one blagodati s početka priče, blagodati zdravlja. Raste tada svijest o lijepo ili manje lijepo (Bog neka mi oprosti!) uokvirenim muškim licima urešenim bradom i brkovima koja simbolično upozoravaju na važnost prevencije bolesti muških reproduktivnih organa. Odjekne jasno svijest o potrebi preveniranja karcinoma prostate, karcinoma testisa i brige o mentalnom zdravlju muškaraca. Nerijetko taj odjek izazove jezu u cijelom tijelu od same pomisli da bi upravo netko moj, naš, vaš mogao biti  taj koji je suočen sa nekom od ovih dijagnoza. Medijski popraćeni, privlačni ili manje privlačni brkati muškarci obilježe svaki novembar, jasno dajući do znanja kako se budi svijest o vlastitom zdravlju i prevenciji. 

Movembar (eng. moustache, brkovi: „mo“ + „november“) - u slobodnom prijevodu - brkati novembar, predstavlja pokret nastao davne 1999. godine od strane par entuzijastičnih australijskih studenata koji su puštajući brkove i bradu, taj ures muškosti na njihovim licima, željeli probuditi svijest o  važnosti  muškog fizičkog i mentalnog zdravlja. Kroz godine, pokret biva prihvaćen u cijelom svijetu smatrajući se najuspješnijim poduhvatom u prevenciji zdravlja. Godine 2003., osnovana je i fondacija koja se bavi prikupljanjem sredstava za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma prostate, testisa i unapređenje mentalnog zdravlja muškaraca. I zbilja, svake godine u kasnu jesen, kada dozrije sve i kada se priroda umiri, novembar zakuca na vrata hladan i promrzao, a muškarci pristaju uzeti stvar u svoje ruke. 

Noseći simpatične brkove i brade, podsjećaju jedan drugoga na važnost samosvjesnosti i brige o vlastitom zdravlju. Probuđuju i svijest nas žena o važnosti brige o našim jačim polovicama jer, htjele to priznati ili ne, bez njih svijet ne bi bio isti. Gledano iz ugla žene urologa, ponosna sam na naše mušketire koji se odvaže svaki novembar učiniti posebnim. Ponosna sam na njihovu odvažnost da nekada na račun vlastitog izgleda baš cijeli mjesec ponosno nose svoje brčiće i bradu, makar ponekad i ne izgledali toliko lijepo i privlačno, no svakako u svrhu hvale vrijednog poduhvata. Za taj viši cilj spremni su zaboraviti na brijače, frizere i barbiere na cijeli mjesec dana iako, ruku na srce, njima to ni ne padne tako teško. Istini za volju, cilj je zbilja veliki i human. 

Radujući se kako će i ovaj članak potaknuti nekog muškaraca na obilježavanje movembra, kako će nekome zapeti za oko ili negdje u krajičku uha zatitrati savjest o potrebi za preventivnim urološkim pregledom, potrebi za jednogodišnjim screeningom tumorskih markera za karcinom prostate (PSA, f PSA, PSA%), želim vam dobro zdravlje te lijep, privlačan i muževan movembarski izgled.

  Blog o zdravlju  
BLOG -
Poremećaji ponašanja kod djece
18.05.2023
Normalno je ono ponašanje koje poštuje pravila i standarde sredine - posmatrano u određenom vremenskom okviru, odnosno ponašanje koje slijedi kulturološke i sociološke odrednice sredine - posmatrano kroz određeni historijski okvir.
BLOG - Urologija
Dame se ne pita za godine, a muškarce? Kad je u pitanju probirni test PSA, onda svakako da!
03.05.2023
Testovi probira (eng. screening) važni su i nadasve nezaobilazni modaliteti prevencije bolesti i promocije zdravlja jer mogu otkriti poten...
BLOG - KARDIOONKOLOGIJA
Veza između kardiovaskularnih i malignih oboljenja, mit ili stvarnost
03.05.2023
Maligna oboljenja nalaze se na drugom mjestu po učestalosti uzroka smrti u razvijenim zemljama svijeta, odmah poslije kardiovaskularnih oboljenja.