Obavijest o korištenju osobnih podataka

 

Ovom internetskom stranicom (dalje u tekstu: "Stranica") upravlja društvo Bosnalijek d.d., Jukićeva 53, 71000 Sarajevo, BiH (dalje u tekstu: "BOSNALIJEK").

Ova obavijest o obradi osobnih podataka odnosi se na osobne podatke koje prikuplja BOSNALIJEK  kao voditelj obrade. BOSNALIJEK poštuje Vašu privatnost, stoga u nastavku navodimo u koje svrhe koristimo Vaše osobne podatke i koja su Vaša prava u odnosu na zaštitu osobnih podataka. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka zasniva na pozitivnim zakonskim propisima.

BOSNALIJEK može prikupljati i obrađivati Vaše osobne podatke, kao što je vaša e-mail adresa, spol, godište i druge podatke koje nam sami dostavite. Također, zbog same svrhovitosti prirode korištenja Stranice prikupljamo podatke o IP adresama i kolačićima na način naveden u ovoj obavijesti. BOSNALIJEK može koristiti te podatke kako bi odgovorio na Vaša pojedinačna pitanja i stupio sa Vama u kontakt, ako ste to zatražili, te kako bi bolje razumio Vaše potrebe te unaprijedio svoje proizvode i usluge, međutim, pružanje istih ne predstavlja Vašu obavezu.

Kako koristimo Vaše osobne podatke

Osobne podatke prikupljamo i potom obrađujemo u sljedeće svrhe:

1. kako bismo mogli ispuniti naše legitimne poslovne interese, posebice:

a) analizirati korištenje našom Stranicom i BOSNALIJEKOVIM društvenim mrežama radi stalnog poboljšanja sadržaja i mjerenja učinka

b) prilagoditi korištenje našom Stranicom i BOSNALIJEKOVIM društvenim mrežama, kao i našu komunikaciju, Vašim potrebama i navikama

2. kako bismo mogli uz Vašu saglasnost:

a) odgovarati na Vaša pitanja ili drugu korespondenciju / odgovoriti na Vaše pitanje koji ste nam postavili putem kontakt obrasca

U tu svrhu, sakupljamo one osobne podatke koje ste nam sami stavili na raspolaganje, a mogu uključivati gore nabrojane podatke i ostale podatke sadržane u Vašoj poruci. Od navedenih podataka jedino je pružanje Vaše e-mail adrese i sadržaja poruke nužan uvjet kako bismo Vas kontaktirali i odgovorili na Vaše pitanje.

b) pružiti Vam informacije o BOSNALIJEKOVIM proizvodima ili uslugama

c) postavljati kolačiće i slične tehnologije, kao što je opisano u nastavku

d) omogućiti Vam pristup BOSNALIJEKOVIM web stranicama i društvenim mrežama i korištenje njihovih funkcionalnosti

3. kako bismo ispunili zahtjeve koji proizlaze iz primjenjivih propisa, a osobito kako bismo odgovorili na zahtjeve državnih tijela za informacijama.

Pritom, budući da je BOSNALIJEKOV predmet poslovanja razvoj, proizvodnja i prodaja lijekova i farmaceutskih proizvoda, obavezni smo poštovati propise iz područja farmakovigilancije, koji podrazumijevaju i obradu osobnih podataka u slučaju prijave nuspojave. Takva obrada nužna je radi procjene učinaka odnosno rizika lijekova i farmaceutskih proizvoda te suzbijanja neželjenih nuspojava, a što ujedno doprinosi zaštiti javnog interesa u području javnog zdravlja i osigurava visoke standarde kvalitete i sigurnosti lijekova i farmaceutskih proizvoda.

Dijeljenje Vaših osobnih podataka

Vaše osobne podatke BOSNALIJEK može otkriti sljedećim kategorijama primatelja:

a) našim vanjskim suradnicima, medicinskim stručnim savjetnicima koji su vezani ugovornim obavezama čuvanja tajnosti i pružanja odgovarajuće razine sigurnosti Vaših osobnih podataka;

b) trećim stranama kao pružateljima usluga koji obrađuju Vaše osobne podatke u ime BOSNALIJEKA i koji su vezani ugovornim obavezama čuvanja tajnosti i pružanja odgovarajuće razine sigurnosti Vaših osobnih podataka;

c) državnim tijelima, ako je to propisano zakonom ili potrebno za zaštitu naših legitimnih interesa.

Naša Stranica ili društvene mreže mogu sadržavati poveznice na druge internetske stranice nad kojima nemamo nikakvu kontrolu. BOSNALIJEK nije odgovoran za politike ili prakse zaštite osobnih podataka drugih internetskih stranica. Ako pristupite takvim internetskim stranicama, predlažemo da pregledate politike zaštite osobnih podataka takvih stranica kako biste mogli razumjeti kako se na njima prikupljaju i obrađuju Vaši osobni podaci.

Kolačići i povezane tehnologije praćenja

BOSNALIJEK upotrebljava kolačiće kako bi o Vama prikupljao informacije i pohranio Vaše odabrane postavke na mreži. Kolačići su tekstualne datoteke koje sadrže male količine informacija koje se preuzimaju na Vaš uređaj kada posjetite internetsku stranicu. Kada stranicu ponovno posjetite, kolačići se vraćaju pripadajućoj internetskoj stranici: to je korisno jer takvoj internetskoj stranici omogućuje da prepozna Vaš uređaj. Za više informacija o kolačićima, posjetite www.allaboutcookies.org

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako se ljudi koriste Stranicom. Primjerice, BOSNALIJEK upotrebljava ove kolačiće kako bi nam pomogli razumjeti kako korisnici dolaze na Stranicu, pregledavaju ili upotrebljavaju Stranicu te kako bi nam istaknuli pojedinosti koje možemo poboljšati kao što su navigacija, korisničko iskustvo i marketinške kampanje. Ovi kolačići sve informacije prikupljaju zbirno i stoga su takve informacije anonimne. Upotrebljavaju se samo za poboljšanje načina rada Stranice. Neki kolačići pamte Vaše odabire (kao što su odabiri jezika). Takvi se podaci potom mogu upotrijebiti kako bi Vam se osiguralo iskustvo koje je prikladnije Vašim odabirima i posjećivanje Stranice koje je prilagođenije Vašim potrebama i navikama. Informacije koje prikupljaju ovi kolačići mogu biti u anonimnom obliku i ovi kolačići ne mogu pratiti Vašu aktivnost pregledavanja na drugim internetskim stranicama.

Ako želite izbrisati bilo koje kolačiće koji su već na Vašem računalu, na internetskom pregledniku, u dijelu vezanom uz pomoć i podršku, potražite upute za pronalaženje datoteke ili direktorija koji pohranjuje kolačiće.

Informacije o brisanju ili kontroliranju kolačića također su dostupne na www.allaboutcookies.org. Imajte na umu da brisanjem kolačića (ili onemogućavanjem budućih kolačića) možda nećete moći pristupiti određenim dijelovima ili značajkama Stranice.

Upotreba web-pratilica

Određeni HTML dokumenti naše Stranice te mogući e-mailovi koje pošaljemo mogu sadržavati elektroničke slike poznate kao web-pratilice (ponekad se nazivaju i „jasni gifovi“) koje nam omogućuju pratiti koliko je korisnika posjetilo takve stranice ili pročitalo naše e-mailove. Web-pratilice prikupljaju samo ograničene podatke koji uključuju broj kolačića, vrijeme i datum pregleda stranice te opis stranice na kojoj se web-pratilica nalazi. Takve pratilice ne nose nikakve osobne podatke i upotrebljavaju se samo za praćenje učinkovitosti određene kampanje.

Kako pohranjujemo Vaše osobne podatke i koja su Vaša prava

Sve informacije koje smo o Vama prikupili zadržavamo pet godina od posljednje interakcije s BOSNALIJEKOM. Nakon tog razdoblja, podatke premještamo u arhivu gdje držimo podatke u slučaju zahtjeva ili upita.

Ako ste se odlučili za primanje newslettera, komercijalnih e-mailova ili drugih obavijesti od BOSNALIJEKA, naših povezanih društava ili trećih strana, ali ste se naknadno predomislili, ukidanje takve opcije možete zatražiti putem info@bosnalijek.ba

Napominjemo da ne postoji zakonska obaveza za dostavljanje Vaših osobnih podataka i pribavljanje osobnih podataka je na dobrovoljnoj osnovi.

U svakom trenutku imate pravo od nas zatražiti pristup Vašim osobnim podacima i ispravak izmijenjenih ili netačnih podataka ili brisanje Vaših osobnih podataka ili ograničavanje obrade koja se odnosi na Vas. Također, imate pravo na ulaganje prigovora na obradu kao i pravo na prenosivost Vaših podataka. Navedena prava mogu biti ograničena u određenim situacijama - primjerice, u slučaju kada imamo zakonsku obavezu obrađivanja Vaših osobnih podataka.

Ako ste dali dozvolu na obradu Vaših podataka, takvu saglasnost možete u bilo kojem trenutku povući.

Promjene u ovoj Obavijesti o zaštiti privatnosti

Svaka promjena BOSNALIJEKOVE politike zaštite osobnih podataka na Stranici bit će pravodobno objavljena putem iste.

BOSNALIJEK i zaštita Vaših osobnih podataka

Sigurnost pacijenata iznimno je važna za BOSNALIJEK, koji upotrebi svojih proizvoda pristupa vrlo ozbiljno. BOSNALIJEK treba biti u mogućnosti stupiti u kontakt s ljudima koji s njim kontaktiraju u vezi s njegovim proizvodima kako bi mogao pratiti te upite i pribaviti dodatne informacije, odgovoriti na zahtjeve ili poslati tražene materijale.

U skladu sa važećim Zakonom o zaštiti osobnih podataka Bosne i Hercegovine, nosilac podataka prihvatanjem ovog dokumenta daje saglasnost Kompaniji Bosnalijek d.d. za pohranjivanje i obradu  ličnih podataka te potvrđuje ispravnost dostavljenih podataka.

  Blog o zdravlju  
BLOG - Mentalno zdravlje
Ne ubija nas stres, već naša reakcija na njega
14.06.2024
Svaki živi organizam funkcionira po principu ravnoteže svoje unutrašnje sredine naspram vanjske u kojoj obitava.
BLOG - Interna medicina
Inzulinska rezistencija
14.06.2024
Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača (pankreas) i omogućava ćelijama da uzmu glukozu iz krvi radi energije.
BLOG - Interna medicina
Poremećaji srčanog ritma kod mlađih osoba
24.05.2024
Aritmija ili poremećaj srčanog ritma je svaki ritam srca koji nije sinusni.