AUTOR: Dr. Nadina Avdić-Jahić, specijalizantica interne medicine
Definicija
Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača (pankreas) i omogućava ćelijama da uzmu glukozu iz krvi radi energije. Inzulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije tijela ne reagiraju na inzulin kako bi trebale. Kada ćelije postanu rezistentne na inzulin, gušterača mora proizvesti još više inzulina kako bi se nadoknadila ta otpornost. To može dovesti do visokih nivoa inzulina u krvi (hiperinzulinemija), što dalje može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.
Podsjetnik: Što prije dijagnosticiramo hiperinzulinemiju i poduzmemo sve mjere da se smanji količina inzulina u krvi i normalizira lučenje inzulina iz pankreasa, to lakše možemo spriječiti nastanak dijabetesa!
Uzroci inzulinske rezistencije
Podsjetnik: Redovna tjelesna aktivnost pomaže u poboljšanju osjetljivosti na inzulin!
Simptomi i znaci inzulinske rezistencije
Važno je naglasiti da simptomatologija zavisi uveliko od dužine trajanja rezistencije i komorbiditeta, kao i to da se kod većine pacijenata ne mora razviti klinička slika dok ne dođe do razvoja komplikacija poput dijabetesa tipa 2.
Uobičajeni simptomi i znakovi inzulinske rezistencije uključuju:
Dijagnosticiranje inzulinske rezistencije
Ako ljekar postavi sumnju na postojanje inzulinske rezistencije, u nekoliko narednih koraka će doći do dijagnoze, uz međusobnu saradnju.
Prvi korak uključuje detaljnu anamnezu i fizikalni pregled u kojem će prikupiti potrebne podatke o eventualnom genetskom uzročniku, porodičnoj anamnezi, a fizikalnim pregledom može ustanoviti i BMI (engl. Body Mass Index – pokazatelj stepena gojaznosti), ili prisustvo drugih mogućih znakova inzulinske rezistencije, poput acanthosis nigricansa.
Naredni korak obuhvata biohemijsku potvrdu dijagnoze koja uključuje testove (OGTT i inzulinemiju). Oralni test tolerancije glukoze (OGTT) obično se izvodi na sljedeći način: prije nego što započnete OGTT najmanje osam sati ranije ne jedete ništa i pijete samo vodu. Prvo se uzima uzorak krvi iz vene kako bi se odredio bazalni nivo glukoze u krvi. Potom popijete otopinu koja sadrži određenu količinu glukoze. Nakon toga je potrebno da mirujete da bi se krv uzela u određenim intervalima i provjerila vrijednost glukoze (najčešće 30, 60, 90 i 120 minuta). Nakon završetka praćenja vremena posljednji uzorak krvi bit će uzet nakon dva sata od unosa glukoze. Sumnja na inzulinsku rezistenciju se može javiti ukoliko je nivo šećera u krvi natašte do 7 mmol/L, a u 120 minuta OGTT-a je u rasponu od 7,8 do 11,1 mmol/L. Nadalje se radi inzulinemija. Vrijednosti inzulina ne bi smjele prelaziti 25. Mjerenje nivoa inzulina u krvi može pružiti dodatne informacije o funkciji inzulina i osjetljivosti na inzulin.
U konačnici, ljekar će izračunati HOMA (engl. Homeostasis Model Assessment) indeks, metoda koja se koristi za procjenu inzulinske rezistencije i funkcije beta-ćelija u gušterači. Ovaj indeks se izračunava na temelju nivoa glukoze i inzulina u krvi te pruža procjenu osjetljivosti tkiva na inzulin i sposobnost gušterače da proizvodi inzulin.
Podsjetnik: Za dijagnostiku inzulinske rezistencije bitni su OGTT i inzulinemija!
Liječenje
Liječenje inzulinske rezistencije usmjereno je na poboljšanje osjetljivosti na inzulin i kontrolu nivoa glukoze u krvi.
Nekoliko ključnih metoda liječenja inzulinske rezistencije:
Podsjetnik: Prevencija i mijenjanje navika su prvi način da se riješi inzulinska rezistencija !