23.09.2021

Koronavirus - demon koji udara tamo gdje ste najslabiji! - Akutni prostatitisi u COVID-19 infekciji

AUTOR: Dr Katica Pavlović, specijalista urologije, Sveučilišna klinička bolnica Mostar

Je li nam već dosta? COVID-19, koronavirus, pandemija, restrikcije, epidemiološke mjere, pozitivni/negativni testovi, testiranje cijepljenja - što sve nismo pročitali u ovih dugih 628 dana, godinu i pol vremena, u čudnim i posve drugačijim okolnostima. 

Svakodnevno, baš svatko od nas pročitao je barem jedan od ovih pojmova, bezbroj puta tijekom samo jednog dana promijenio mišljenje o pandemiji, kroz glavu provukao sve moguće teorije zavjere, ali i realne strahove od pandemije koja svakim danom uzima nove ljudske živote. 

Sigurno se pitate zašto sad i ja pišem o tome. Čemu gunđanje na milijun natpisa i informacija o sada već znanoj famoznoj pandemiji koronavirusa, a opet osvrt na istu i u ovom kratkom informativnom blogu? 

Kroz duge dvije godine pandemije, učili smo i zaboravljali puno toga, osvrtali se i vodili različitim saznanjima i smjernicama za liječenje, poneke usvajali iznova, poneke pak zaboravljali namjerno i još uvijek nismo načisto s bilo čim od svega naučenog i iskorištenog. Ono što smo usvojili kao temeljno znanje jeste da koronavirus ima iznimno puno mutacija, da zahvaća različite organske sustave, imitira simptomatologiju različitih bolesti i upravo zbog svoje varijabilnosti, iznimno je nezahvalan za adekvatno liječenje. 

No, vratimo se na ključno pitanje zbog čega sada ja opet pišem o tome i čemu sve to iz opusa jednog urologa? 

Dragi moji, htjedoh vam prenijeti iskustvena saznanja o akutnom prostatitisu kao obliku COVID-19 infekcije. Nemali broj bolesnika koje sam susrela kroz rad u mojoj ambulanti, ali i rad na COVID odjelima, upravo je imao potrebu za urološkom intervencijom zbog akutno nastale upale prostate. Primarni simptomi su svakako bili imitacija klasične urinarne infekcije,  ali naravno opečaćene i dijelom uzrokovane infekcijom koronavirusom. Svi su se mahom žalili na otežanije, učestalije i bolno mokrenje, na bol koja je neugodnog karaktera i pojavljuje se tamo dolje gdje snažni muški spol najmanje želi. Uz već jasnu visoku temperaturu, dehidriranost i iscrpljenost samom COVID-19 infekcijom, k vragu, sad još i upala prostate kao točka na „i“. 

Znajući već koliko su naši snažni muškarci „slabi i nemoćni“ (dragi muškarci, ne ljutite se na mene, molim vas) u borbi sa febrilitetom 37,5°C, možete samo zamisliti koliko teško su uz sve to podnosili i napad na njihove reproduktivne organe. Ponekad agoniji nije bilo kraja, ali zbilja! Iscrpljenost, mialgije (bolovi u mišićima), nesnosne glavobolje i na sve to, morate svakih 20 minuta do pola sata juriti u toalet - zbilja nesnosno, moram priznati. Pišem vam ovo iz njihovih vlastitih iskustava prenesenih meni. I upravo taj udar, tamo gdje su „najslabiji“, bio je okidač za uključivanje preporučene antibiotske terapije, ali svakako i lijekova iz skupine alfa blokatora, kao i ogromne količine dodataka prehrani i fitoterapije. Jer, Bože moj, preživjeti se mora, ali i živjeti poslije preboljene bolesti. 

Razlog tomu svakako je bio i učinjeni nalaz PSA (eng. Prostate-Specific Antigen), koji se nespecifično povećava i u upalnoj bolesti prostate, uz najčešće negativan nalaz kulture urina. No, bez obzira, liječenje je nerijetko zahtijevalo antibiotsku terapiju, poradi dizurije i iznimne simptomatologije donjeg urinarnog trakta, uz suglasnost nadležnog liječnika. Svakako, savjet je bio i obilna hidratacija, uzimanje suplemenata koji su dobri za zdravlje prostate te svih onih eksperimentalnih i manje eksperimentalnih tvorevina za imunitet iz vlastite radinosti. 

Ne uzimajući zdravo za gotovo sve ovo što smo prošli kroz vrijeme pandemije, uvjerena sam kako svatko od nas ima mišljenje o tome što i kako je ispravno, no svakako i struka ima svoje stajalište i nije naodmet poslušati ga. U želji da vam znanstveno opismenim ovaj tekst, moram priznati da sam pronašla jako malo radova na ovu temu. I nama urolozima je ovo sve novo, ali ovo što vam prethodno napisah je moje iskustvo s bolesnicima s kojima sam se susrela kroz njihovo liječenje u trajanju pandemije. Jasno su mi dali do znanja da preživjeti temperaturu i strah koji osjećate, svjesni da ste inficirani virusom za koji ne znate kamo će vas odvesti, jedna je bitka. Druga je pak, rat koji vodite kada neprijatelj napadne vašu prostatu. Iscrpljeni svime, jedva uspijete dobiti rat između odlazaka u toalet i skupljanja snage za preživjeti još jedan nalet visoke temperature. I zbilja, kad ste svjesni da pobjeđujete, napada vražiji virus tamo gdje ste najslabiji, ali sretno vam pišem - svi su to preživjeli. Uz savjete i terapiju, preživjeli su i podijelili svoja iskustva sa mnom. Zahvalna sam im na tome, za sve što sam s njima naučila u ime svih onih kojima će neki od ovih savjeta biti od pomoći. 

Nadajući se kako ćemo svi zajedno uskoro slaviti izlazak iz ove pandemije i vratiti se istinskim radostima naših života, želim vam dobro zdravlje i što manje suočavanja sa koronavirusom,  sada već dugogodišnjim neprijateljem svih nas. 

Ostanite zdravi, do novih susreta i tema, lijepi vam pozdrav!

  Blog o zdravlju  
BLOG - KARDIOLOGIJA
Ovisnost koja ne jenjava – pušenje cigareta
24.11.2021
AUTOR: Doc. dr med. sc. Daniela Lončar, specijalista kardiologije • Pušenje cigareta spada u kategoriju glavnih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.
BLOG - UROLOGIJA
Brkati novembar – movembar (muškost, zdrav razum i svijest o sebi na djelu!)
24.11.2021
AUTOR: Dr sc. Katica Pavlović, specijalist urologije • Zdravlje - to neprocjenjivo blago, ono najvrednije što čovjek može posjedovati - toliko često uzimamo zdravo za gotovo.
BLOG - KARDIOLOGIJA
Anahata
24.11.2021
AUTOR: dr Lejla Divović Mustafić, specijalista interne medicine • Postoji tajni šifrarnik u komunikaciji između Emine i mene. Najčešće podrazumijeva alarmno stanje u nastanku, kada neka od nas dvije na Instagramu “baci” onoj drugoj hashtag “uzemljenje”.