14.11.2023

Orhitis – akutna upala testisa

AUTOR:  Dr. sc. Katica Pavlović, dr. med., specijalistica urologije

Nije lako biti muškarac, slažete li se s tim? A još je teže biti ranjivi muškarac kada, ničim izazvano i bez prethodne najave, prilikom jutarnjeg tuširanja, shvatite da upravo „dolje“, gdje su vaš ponos i dika, nešto nije u redu. Nelagoda i bol koje vas nagnaju na razmišljanje pojavile su se niotkuda, ničim izazvane, i sada ste već u blagoj panici što vas je to zapravo snašlo.


Naime, još jučer je sve bilo u najboljem redu, a već danas osjećate težinu, bolnost, nelagodu u lijevom ili desnom testisu, ili pak u oba, ako ste toliko loše sreće.


Panični alarm se počinje paliti kada, osim osjeta boli, i svojim očima uočite povećanje lijevog ili desnog testisa, otok i blago crvenilo, a na vlastiti dodir vam je to sve nekako čudno i toplo.


Naslućujete već jasno da se radi o akutnoj upali testisa – orhitisu, ukoliko niste nevjerojatni pesimist, ili pak nepopravljivi paničar koji već vidi najcrnje prognoze i najgore scenarije. No, kako bilo, istini za volju, važno je shvatiti što je to zapravo orhitis.


Upala testisa ili orhitis predstavlja upalu jednog ili oba testisa, a koja je najčešće posljedica virusne ili bakterijske upale, ili pak infekcije virusom mumpsa, odnosno zaušnjaka. Riječ je o izrazito neugodnom problemu koji, ako se ne liječi, može dovesti do mnogih komplikacija, potrebe za kirurškom intervencijom, pa čak i neplodnosti. Ozbiljan problem, čini se, no nije li sve ozbiljno kada se radi o reproduktivnim organima, naročito simbolima snage i muškosti? Nije naodmet da krenemo ispočetka i najprije ponovimo temeljne anatomske postulate.


Testisi su, naime, muške spolne žlijezde smještene u skrotalnim vrećama koje proizvode muške spolne stanice (spermatozoide) koje se prvo nakupljaju u pasjemeniku (tanka cjevčica smještena na vrhu i iza svakog testisa koja vodi do sjemenovoda, a svrha joj je da odvodi spermije iz testisa) te potom putuju, preko sjemenovoda, do prostate i mokraćnog kanala. To je zapravo put ejakulacije, iznimno važnog fiziološkog procesa, kako za fizičko tako i za psihičko zdravlje, zar ne, dragi moji? Iz ovog saznanja jasno vam je kako je od iznimne važnosti prepoznati i pravovremeno liječiti upalu testisa jer su posljedice, ukoliko ona potraje, vrlo izražene u smislu očuvanja reproduktivnog zdravlja.


Koji su to uzroci nastanka upale testisa?
U skupinu osoba koja je pod povećanim rizikom od nastanka orhitisa spadaju muškarci koji imaju aktivnu urinarnu infekciju, a prema životnoj dobi to su uglavnom muškarci stariji od 45 godina, ili imaju plasiran trajni kateter zbog nemogućnosti spontanog mokrenja.


Prema poznatoj etiologiji, sljedeći su uzroci nastanka orhitisa: bakterijske infekcije – najčešće su to Escherichia coli, stafilokok, streptokok i Klebsiella pneumoniae. Uz upalu testisa, ove bakterije istodobno mogu uzrokovati i infekciju prostate i epididimitis (upala pasjemenika), koji mogu prethoditi upali testisa, ili pak nastati nakon nje.


Virusi su učestaliji uzrok nastanka upale testisa, a u gotovo 70 posto slučajeva uzrok su zaušnjaci. Naime, riječ je o zaraznoj bolesti zaušnih žlijezda koje nakon infekcije oteknu na jednoj ili obje strane lica, dok istovremeno zahvaćaju i testise. Među ostale uzročnike mogu se ubrojiti tuberkuloza (TBC) te spolno prenosive bolesti – gonoreja, klamidijaza…


Kako su testisi, neosporivo, znak muškosti i izazivaju vječiti strah kod svih novopečenih mama muške djece, koje panično svoje čedo pregledaju svakodnevno prateći rast, razvoj i smještaj testisa, važno je naglasiti kako i djeca mogu razviti upalu testisa. Upala testisa kod djece uzrokovana je virusnom infekcijom koja uzrokuje zaušnjake, a najčešće se pojavljuje kod mladih dječaka. Inkubacija, odnosno period od početka zaraze do pojave prvih simptoma, počinje četiri do sedam dana nakon pojave zaušnjaka. Nije uvijek nužno da se uz upalu zaušnih žlijezda pojavi i upala testisa. Do istovremene upale zaušnih žlijezda i testisa doći će kod trećine dječaka, a uslijedit će sljedeći simptomi: edem (oteklina), bol, malaksalost, vrućica te glavobolja. Ozbiljne i komplicirane infekcije kod djece mogu uzrokovati i nastanak atrofije testisa (skupljanje i propadanje tkiva testisa). Zato je iznimno važno cijepiti djecu protiv zaušnjaka. Sada vidite da zaista nije lako biti muškarac, zar ne? Pogledajte koje su to sve prijetnje po muškost od najranije životne dobi. I zbilja jesu, ozbiljne prijetnje i ozbiljne posljedice, pa ih je zato važno na vrijeme prevenirati.


Kada ste pak muškarac u zreloj reproduktivnoj ili starijoj životnoj dobi, svakako je neupitno važno voditi računa o reproduktivnom zdravlju, pametnom i zrelom odabiru spolnog partnera te važnosti zaštite tijekom spolnog odnosa. Ukoliko pak sreća nije na vašoj strani te ste, iz tko zna kojih razloga, ipak završili s neugodnim iskustvom upale testisa, važno je upamtiti sljedeće simptome.


Među vodećim simptomima su:

 • bol u jednom ili oba testisa (upala desnog ili lijevog testisa) koja se može proširiti na prepone,
 • osjetljivost u testisu na dodir,
 • edem (oteklina) testisa,
 • eritem (crvenilo) testisa,
 • učestalo mokrenje,
 • peckanje prije, tijekom i/ili nakon mokrenja,
 • moguća bol prilikom mokrenja,
 • iscjedak iz penisa,
 • bolna ejakulacija,
 • prisutna krv u spermi,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • mučnina,
 • povraćanje,
 • bol za vrijeme spolnog odnosa.

Koliko li samo simptoma i svaki značajniji od sljedećeg i uistinu je to tako. Naprosto, toliko je kristalno jasno i vama da dijagnozu možete postaviti samostalno upravo za vrijeme onog jutarnjeg tuširanja s početka priče, od kojeg je sve i krenulo. Naravno da ćete, kao samosvjestan muškarac, zatražiti liječničku pomoć te će vaš urolog pravodobno započeti antibiotsko liječenje, koje nerijetko zahtijeva i kombinaciju više različitih antibiotika odjednom, uz svakako neophodne prateće terapijske i savjetodavne postupke. Preporučit će vam mirovanje, elevaciju testisa (podizanje testisa uz neko priručno pomagalo), nakon čega ćete odahnuti, jer upravo to značajno umanjuje bol. Dobit ćete upute za lokalnu primjenu obloga te protuupalnih lijekova. Vaša obazrivost prema trenutnom stanju će biti time veća ukoliko budete upoznati i s mogućim komplikacijama koje mogu nastati u ovakvim stanjima. Infekcija može napredovati ukoliko liječenje nije valjano i pravodobno, unutar testisa se mogu formirati apscesi, infekcija može zahvatiti i epididimis te dovesti i do potrebe za kirurškom urološkom intervencijom.


Ne libite se stoga naglas izgovoriti sebi da ste jutros uočili promjenu na svojim testisima, recite to naglas i svojem urologu i napravite pravovremeni pregled.


No, ako ste već značajno medicinski prosvijećeni redovito čitajući naš blog, sigurna sam da ćete i pravovremeno preventivno djelovati tako što ste ili ćete se cijepiti protiv zaušnjaka, sigurno već jeste i bit ćete odgovorni prema svom reproduktivnom zdravlju i voditi računa o svojim spolnim aktivnostima, na zadovoljstvo vas samih, ali i radost vašeg urologa, kojem ćete, sigurno, tako olakšati i priskrbiti manje posla.


Budite primjer muškosti i uzornog i odgovornog ponašanja. Ostajte mi zdravo!

  Blog o zdravlju  
BLOG - Mentalno zdravlje
Ne ubija nas stres, već naša reakcija na njega
14.06.2024
Svaki živi organizam funkcionira po principu ravnoteže svoje unutrašnje sredine naspram vanjske u kojoj obitava.
BLOG - Interna medicina
Inzulinska rezistencija
14.06.2024
Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača (pankreas) i omogućava ćelijama da uzmu glukozu iz krvi radi energije.
BLOG - Interna medicina
Poremećaji srčanog ritma kod mlađih osoba
24.05.2024
Aritmija ili poremećaj srčanog ritma je svaki ritam srca koji nije sinusni.