27.05.2022

Torzija (uvrtanje) testisa

AUTOR: Dr. sc. Katica Pavlović, dr. med., specijalistica urologije

“Prilika čini lopova”, pročitah negdje ovu izreku, ali nisam sigurna da u ovom trenutku znam njeno porijeklo i autora. Mašta me, po svom nahođenju, natjera da upravo ona bude odskočna točka i početak ove priče. Zašto? U trenutku dok ovo pišem, ni sama nisam sigurna, možda do kraja teksta svi dijelovi slagalice sjednu na svoje mjesto i slika bude realna i jasna.

Zašto ova priča i zbog čega baš onako sramežljiv, ali upečatljivo izrečeni početak? Upravo iz razloga što se problem o kojem ću danas pisati događa najčešće u najosjetljivijoj fazi života jednog muškarca. U vrijeme puberteta. U tako nesigurnom razdoblju, u pozitivnom psihološkom rastrojstvu, upoznavanju samog sebe, suočavanju s odrastanjem i svim potrebama tijela i uma, u susretu s prvim ljubavima i rješavanju za to vrijeme najvećih problema koji jedno mlado biće mogu sustići, nespretno se potkrade, na nesreću, ponekad i sasvim slučajno, i ovaj problem. Problem koji iziskuje hitni odlazak liječniku, strah od suočavanja sa sobom, ali i potencijalnim posljedicama koje nosi hitno stanje u urologiji koje se zove torzija (uvrtanje) testisa.

Naime, pisah već ranije kako su testisi s razlogom van tjelesne šupljine, u zasebnom prostoru, u svom posebno namijenjenom staništu, skrotalnim vrećama, lijevoj i desnoj. Jer, logično, muškarac ima dva testisa, zasebno smještena, svaki u svom posebnom skrotalnom apartmanu. Ishranjivani su i inervirani posebnim spletom krvnih žila i živaca i upravo ta peteljka, taj splet za njih život znači. Na svom funikularnom snopu oni uredno „vise“ u anatomskoj poziciji, i upravo im je to najdraži položaj. Ne vole da se upravo takav poredak remeti. Ukoliko pak bivaju izbačeni iz svog ležišta, uvrnuti oko vlastite osi, lijevo ili desno, „zadavljeni“ na vlastitoj životnoj osovini, nastaje torzija testisa.

Riječ je, naime, o hitnom stanju u urološkoj praksi koje je posljedica rotiranja testisa s prekidom dotoka krvi. Simptomi koji se javljaju su vrlo sugestivni, a to su akutna bolnost u mošnjama, s otokom, mučninom i povraćanjem. Nemilosrdna bol sramežljive dječake još više potjera u vlastitu zatvorenost, pa ne žele nikome priznati i junače se do trenutka kada je zbilja neupitan odlazak po hitnu medicinsku pomoć. Sramežljivo priznaju roditeljima kako “nešto tamo dolje“ nije uredu, navedu jasno bol u abdomenu, oteknuće mošnji te otežan hod i bolnost, ali i nevjerojatan strah od novonastale situacije. 

Preplašeni roditelji ni časa ne čase i, evo, već su u nekoj od medicinskih ustanova kako bi, što je prije moguće, zatražili pomoć. Često su svjesni ozbiljnosti situacije i vremenskog okvira koji je presudan za spašavanje uvrnutog testisa. Hitro, ako je sreće, dolaze na pregled urologa koji tada postavi dijagnozu na osnovu svega viđenog.

Dijagnoza torzije testisa počiva na fizikalnom pregledu, a potvrđuje ju color doppler, koji evidentira vaskularni (krvožilni) protok kroz testis i funikularni snop. Liječi se žurnom manualnom repozicijom, koja u tom trenutku djeluje okrutno i bolno, ali, ukoliko je uspješno izvedena, pošteđuje bolesnika hitne kirurške intervencije, naknadno se na istu nadovezuje kirurški zahvat fiksiranja testisa.

Budući da testisi imaju svoje vlastite ovojnice, anomalije u razvoju tunike vaginalis i spermatožilnog snopa pogoduju zavrtanju sjemenika nakon ozljede ili spontano. Torzija je najčešća u dobi između 12. i 18. godine, a drugi je vršak incidencije u dojenačkoj dobi. Zato negdje na početku priče naglasih kako se događa upravo u najosjetljivijim fazama života muškaraca. Češće se javlja na lijevom testisu, a nakon 30. godine postaje iznimno rijetka.

Dramatičan je, poprilično, tijek ove priče i zaista, ukoliko se ne djeluje pravovremeno, problem dobiva sasvim nove okvire i najčešće završava neslavnom orhidektomijom i gubitkom testisa.

Stoga su vrlo važni sljedeći savjeti. Pri izrazitoj sumnji na torziju testisa, sa svim ranije navedenim simptomima, savjetuje se hitna manualna repozicija (detorzija), bez slikovne potvrde (bez učinjenog UZV ili color dopplera). Kako se testisi obično zavrću prema unutra, za repoziciju se vrši vanjska rotacija (npr. za lijevi testis detorzija ide u smjeru kazaljke na satu, gledano sprijeda). U valu najjačeg naleta adrenalina, nekada ste upravo vi ti koji ovakvom manipulacijom spasite jedan dio svoje muškosti. Ako pak ne uspijete, dok pomislite i vaša misao stigne do moždanih svjesnih centara, već biste trebali biti na pola puta do medicinske ustanove u kojoj možete zatražiti pomoć urologa.

Uspjeh se poluči u 30-70 posto slučajeva. Nerijetko treba izvršiti više rotacija, a uspjeh se pokazuje olakšanjem bolova. Sve isto će učiniti i vaš urolog, a, ukoliko repozicija ne uspije, indiciran je žuran kirurški zahvat jer eksploracija u prvih nekoliko sati pruža jedinu nadu za spašavanje testisa. To je onaj vremenski okvir o kojem sam pisala na početku teksta, jer dok vi vodite bitku sa samim sobom kako priznati mami ili tati da nešto nije uredu, vaš testis lagano odumire. Ukoliko niste pravovremeno zatražili pomoć liječnika, uspješnost sa 80-100 posto, nakon 6-8 sati, naglo pada skoro na ništicu nakon 12 sati. Vaš urolog će se pobrinuti i za vaš drugi testis jer se naknadno vrši fiksiranje i drugog testisa kako bi se spriječila torzija na toj strani, budući da je uzročna anatomska mana obično obostrana.

I na kraju, zašto prilika čini lopova? Zato što mi nerijetko moji pacijenti „pubertetlije“ priznaju kako je upravo ovaj veliki problem nastao, ne dok su se tuširali, kako su rekli mami, nego dok su se oni, onako zaigrano, upoznavali s vlastitim tijelom u naletu hormona, u maštovitom bijegu od svega i svih u intimi svoje sobe. 

No, ne brinite, dečki, to je sasvim normalno i u skladu s fazom odrastanja. Nego, samo ostanite prisebni ukoliko problem nastane, ni časa ne časite, jer samo neće proći, zatražite pomoć kako bismo svi na kraju slagali pošalice i priče uz dobar terapijski ishod i dva testisa na svom mjestu. 

 Ostanite zdravo!

  Blog o zdravlju  
BLOG - UROLOGIJA
Torzija (uvrtanje) testisa
27.05.2022
AUTOR: Dr. sc. Katica Pavlović, dr. med., specijalistica urologije • “Prilika čini lopova”, pročitah negdje ovu izreku, ali nisam sigurna da u ovom trenutku znam njeno porijeklo i autora.
BLOG - KARDIOLOGIJA
Deniz
24.03.2022
AUTOR: dr Lejla Divović Mustafić, specijalista interne medicine • Bio je 7. august 2016. godine, nedjelja. Kišno poslijepodne.
BLOG - UROLOGIJA
Proširena spermatična vena – varikokela (varicocele) – drugo ime za opasnost koja utječe na vašu plodnost
11.03.2022
AUTOR: Dr. sc. Katica Pavlović, dr. med., specijalistica urologije • Plodnost je jedan od temeljnih aspekata androloškog segmenta zdravlja muškaraca.