07.10.2020

"Zbogom ljeto, bilo je zabavno, vidimo se dogodine ali bez cistitisa, molim lijepo!"

Piše: dr. Katica Pavlović, specijalist urolog, Klinika za urologiju, Sveučilišna klinička bolnica Mostar

S prvim zrakama proljetnog sunca zatreperi i naš organizam, probudi se iz zimskog sna, pokrene našu unutarnju energiju i usmjeri nas u nove vesele i razdragane dane te avanture koje nosi ljeto. Iz dugog zimskog perioda teške i slojevite odjeće uskačemo u razdragane i vesele boje, uživamo u suncu i moru ne razmišljajući o bilo čemu, jer eto - ljeto je, a ljeto je stvoreno za užitke - složit ćete se sa mnom. No, tu postoji bezbroj malih i velikih zamki u koje uskočimo i narušimo svoje zdravlje. Među ovim zločestim zamkama jedna od najčešćih su svakako i učestale urinarne infekcije koje se javljaju tijekom ljeta. Nesputanim načinom života, uživajući i rashlađujući se u morskim, jezerskim ili riječnim radostima,  nesvjesno ugrozimo i naš mokraćni sustav. Osjećajući blagodati brčkanja u vodi, ruku na srce, nikome od nas ne padne na pamet misao kako ćemo možda baš za koji sat, dan ili tjedan upravo tako zaraditi upalu mokraćnog sustava. I onda kada to najmanje priželjkujemo, javi se taj mali vražićak, pomalo čudna i tupa bol u projekciji mokraćnog mjehura, i umjesto da se mirno i spokojno izležavamo na suncu dragocjeno vrijeme trošimo tražeći najbliži toalet zbog stalnih i čestih poziva na mokrenje. Često nesvjesni što nas je zapravo snašlo zanemarujemo bol, ali i učestalo mokrenje. „Sigurno to nije ništa“- uvjeravamo sami sebe, ništa što ne bi riješio kakav osvježavajući ljetni koktel. I stvarno, pojačana hidratacija i dovoljan unos tekućine u raznim oblicima za kratko vrijeme zbilja otkloni sve smetnje. No, gledajući realnosti u oči, ljeto je vrijeme koje nosi neobično puno rizičnih faktora za razvoj urinarnih infekcija. 

Dehidracija organizma zbog povišenih dnevnih temperatura i pojačanog znojenja, popuštanje svih „kočnica“ - onih emotivnih, ali i onih tjelesnih poriva i prepuštanje čak i nezaštićenim spolnim odnosima u ljetnim avanturama - kupanje u morima ili bazenima te potom nošenje vlažnih kupaćih kostima na tijelu, nepresvlačenje istih dok uživamo u debeloj hladovini nekog mirisnog bora slušajući cvrkut cvrčaka… Koliko god bezopasno izgledalo, sve ovo značajno pospješuje razvoj urinarnih infekcija. Dugotrajnim boravkom u vodi stvara se vlažno područje u predjelu genitourinarnog trakta koje je pogodno za razvoj bakterija koje su patogene za mokraćni sustav. I upravo ti mali, oku nevidljivi neprijatelji, mali bakterijski stanovnici debelog crijeva gdje čine našu vlastitu, normalnu floru -  „fatalna E. colli“ i još „fatalniji Enerococcus“ -  za tili čas promjene mjesto stanovanja. Nasele se na novu adresu u mokraćnu cijev ili mokraćni mjehur,  a nerijetko zločesto i podmuklo stignu i do naših bubrega. I tada zaboravljamo ljeto, barem za kratko, dok se onako nervozno trudimo pronaći najidealnije i najbezbolnije rješenje za svoje tegobe. Pojačanim unosom tekućine, nerijetko i toplim bakinim čajem od koprive, brusnice ili pak majčine dušice, na + 40 °C uhvatimo se u koštac sa vlastitim simptomima. I zbilja, dovoljno uporni  otklone simptome barem privremeno, ukoliko se nisu opasano zamjerili ovim „fatalnim nevidljivim neprijateljima“ koje ranije navedoh. Ako smo loše sreće i bol i upala traju i dalje, onda se pak moramo odvažiti i izdvojiti vrijeme za posjet liječniku bez obzira što ljeto i dalje traje, ali sada na par dana i bez nas. 

No, vrijeme je da razjasnimo što je to zapravo cistitis i zašto baš preko ljeta? Naime, cistitis predstavlja upalu mokraćnog mjehura, koja najčešće nastaje iz sljedećih razloga: predugog boravka u vodi, kupanja u hladnoj vodi ili pothlađivanja u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i imuniteta stanica mokraćnog sustava, kupanja u higijenski neispravnoj vodi bazena gdje često ljetuje i naša „fatalna Escherichia colli“, koja može izazvati vrlo ozbiljne, tvrdokorne urinarne infekcije. 

Simptomi prema kojima prepoznajemo cistitis jesu učestali nagon za mokrenjem te u većoj ili manjoj mjeri prisutna bol u području mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi ili spolovila. Mokraća je često tamnije boje, mutna, ponekad čak i alarmantno sa primjesama krvi (sukrvava) i vrlo neugodnog mirisa.

Iako se cistitis uspješno i brzo liječi, zna biti često biti neugodan i bolan, a neadekvatno liječen može dovesti i do ozbiljne upale bubrega. Blagi cistitis može se liječiti urološkim čajevima, pojačanim unosom tekućine ili pak preparatima brusnice  Ukoliko simptomi i dalje perzistiraju kod težih oblika neophodno je zatražiti mišljenje liječnika, koji pak  može sugerirati i propisati uroantiseptik ili antibiotik, uz obavezno naglašavanje potrebe za pojačanim unosom tekućine. Dosadnjikavo, nadasve iritantno, ponekad i bolno, učestalo mokrenje ne treba suzdržavati nego treba nastojati mokriti što je moguće više kako bi se bakterije čim prije isplavile iz mokraćnog mjehura. Sve napisano jednako vrijedi za sve generacijske skupine, ali je važno jposebno naglasiti kako je upravo mlađa populacija češće pogođena zbog neobuzdanijeg načina života, pogotovo ljetnih avantura. Jer, budimo realni, kad mladost i srce kažu „ljeto“, razum nakratko utihne. I nikako se ne možemo otrgnuti dojmu da baš svi zaboravimo tako male obične svakodnevne stvari koje bi zasigurno spriječile ove male podmukle kradljivce lijepih trenutaka. Cistitis, uretritis, pa i jako bolni prostatitis kod muškaraca zbilja znaju predstavljati značajan problem i ostaviti gorak okus nakon slatkog ljeta.

I sve to nastane zbog našeg neobuzdanog duha, želje za uživanjem u toplim danima i zaboravljanjem na sve one male, praktične, divne, jednostavne savjete naših mama i baka koje su bezbroj puta rekle: „ne sjedi na hladnom; ne pothlađuj se koliko god žega bila neumoljiva; promijeni mokri kupaći kostim; pij dovoljno tekućine; jer da - sad si mlada/mlad -  ali sinko, ako ne sad, kad-tad vratit ćemo dug zdravlju“. I to baš svi, bez iznimke. 

  Blog o zdravlju  
BLOG - KARDIOLOGIJA
La vita é bella
29.03.2021
Autor: dr Lejla Divović Mustafić, specijalista interne medicine • Odisej (grč. translit. Odysseus, lat. Ulysses) - grčki je heroj, tvorac ideje o Trojanskom konju, protagonist Homerove Odiseje, priče o povratku domu nakon završetka Trojanskog rata.
BLOG - MENTALNO ZDRAVLJE
Psihijatar, psiholog, psihoterapeut - da ili ne, kad je pravo vrijeme?
18.11.2020
Autor: Dr. Senka Gaković-Jovanović, specijalista psihijatar, psihoterapeut • Da li ste ikada razmišljali o tome da potražite pomoć od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja?
BLOG - UROLOGIJA
"Zbogom ljeto, bilo je zabavno, vidimo se dogodine ali bez cistitisa, molim lijepo!"
07.10.2020
Piše: dr. Katica Pavlović, specijalist urolog, Klinika za urologiju, Sveučilišna klinička bolnica Mostar • S prvim zrakama proljetnog sunca zatreperi i naš organizam, probudi se iz zimskog sna, pokrene našu unutarnju energiju...