02.07.2024

Hematospermija – zastrašujuća kao „Krvava Mary“ na muški način

AUTOR:  Dr. sc. Katica Pavlović, dr. med., specijalistica urologije

„Povijest je učiteljica života“ – svi smo to čuli barem jednom u životu, ali ruku na srce, velika je to i stvarna istina iz koje god perspektive gledali na svijet oko nas. Ponekad hrabra i odvažna kao Ivana Orleanska ili pak zlokobna kao noć, uvijek i iznova uči nas dijeliti sve na ono „prije i poslije“.

Čemu priča o povijesti na blogu jedne urologinje? Mudro pitanje zar ne, no reći ću vam iskreno. Kada sam uzela laptop u ruke kako bih pisala ovaj članak, na um mi je pala tema o hematospermiji. Bila je to misao koja je nekoliko dana ranije kolala mojom podsviješću kao mali vražićak, napominjući mi stalno kako moram ispuniti obećano i na vrijeme napisati tekst. No, kako to obično biva u vječnoj borbi s nedostatkom vremena, meni je, moram priznati, nedostajalo i inspiracije.

Hematospermija (grč. hema – krv)  – poetično, moćno ime, zar ne? Zvuči zastrašujuće i zbunjujuće u isto vrijeme, no kako li početi pisati ili barem zadobiti trunčicu vaše pažnje da tekst savladate do kraja. Nerado pišem o stvarima koje vas prestravljuju, jel da? Zločesta sam znam, ali i realna jer ništa ne može tako snažno uzdrmati vašu svijest kao strah.
Ništa tako nadmoćno ne natjera čovjeka na razmišljanje i poduzimanje koraka kao činjenica da svojim očima vidi prizor koji nije ugodan, a predznak je neke bolesti ili zla. Znam, znam, u strahu su velike oči, ali neka su i trebaju biti jer puno se ugodnije smijati na kraju nego plakati zbog posljedica neblagovremenog reagiranja.

I opet isto pitanje – čemu osvrt na povijest i Krvavu Mary? E pa, vodilja je bila sljedeća - jasna kao dan. Što može jače privući pažnju muškarca da pročita neki tekst od naslova u kojem se vezuju krv i žensko ime? Možda nogomet ili kakav skupi auto. O drugim stvarima malo eksplicitnijeg sadržaja neću govoriti.

No, istini za volju, nadam se da je podvala uspjela. Kraljeva kći, zlokobna vladarica iz 16. stoljeća - Krvava Mary, kako su je prozvali - je samo mamac da pročitate tekst u kojemu ćete saznati nešto više o stanju koje zbilja zna probuditi sumnju i na prvi pogled izgledati zastrašujuće. Naime, želja mi je približiti vam pojam hematospermije, odnosno, pojave krvi u sjemenoj tekućini.

Prizor je to koji nerado viđa bilo tko, no važno je znati da nije uvijek predznak smrtonosne bolesti i da postoji niz fizioloških razloga zbog kojih se događa.

Što je zapravo hematospermija? Pod ovim pojmom podrazumijeva se pojava krvi u sjemenoj tekućini (ejakulatu). Pojava krvi u sjemenoj tekućini se najčešće viđa u mlađih muškaraca i onih srednje dobi, što je samo po sebi očekivano i shvatljivo obzirom da se nalaze u „zamahu snage“ i na vrhuncu svoje spolne moći - doduše, kako se za koga uzme. Na samom početku raspleta ovog „vrzinog kola“, važnim smatram naglasiti kako hematospermija ne predstavlja nikakav zabrinjavajući znak ili preteču nekog opasnog stanja ili smrtne bolesti. Najčešći razlog za njenu pojavu su pak fiziološke promjene ili pucanje kapilarnih stijenki prilikom transporta sjemene tekućine od mjesta njenog nastanka do konačnog cilja.

No, idemo sada naučiti i ponešto novoga: što zapravo predstavlja ejakulat i od čega se sve sastoji sjemena tekućina?

Tjelesna izlučevina ejakulat predstavlja u prosjeku (i ovisno o učestalosti same ejakulacije) 2 do 5 mililitara sjemene tekućine. Sastoji se od spermija te izlučenog sekreta prostate i sjemenih mjehurića (lat. vesiculae seminales). Pred sami vrhunac spolnog odnosa, dakle neposredno prije same ejakulacije, sve tri komponente ejakulata dolaze istodobno izvodnim kanalima iz svojih ishodišta u stražnji segment mokraćne cijevi (lat. urethra).

Taj proces uključuje niz mišićnih aktivnosti, kako onih snažnih muških samouvjerenih, samog glavnog aktera fiziološke radnje u nastajanju, tako i niz kontrakcija glatkih mišićnih stijenki prostate i sjemenih mjehurića. U ovaj dugotrajni put uključeni su dakle prostata, testisi te dva duga izvodna kanala oba testisa (lat. ductus defferens), kao i mreža kratkih izvodnih kanalića ranije spomenutih žljezdanih organa. Dugotrajan je to i mukotrpan posao, jel da? Toliki put prevaliti, bome, za to se treba pomučiti. Pogledajte samo koliko je komponenti uključeno u ovaj proces. Pa neka mi sada netko kaže da je muškarcima lako zabljesnuti kao pravi alfa mužjak na kraju ovakve akcije. Kada sve ovo bude apsolutno uključeno u proces, za završni čin teatralne rapsodije ljubavi, potrebna je još i dodatna kontrakcija mišićnih niti u stijenci uretre da bi se, pod većim ili manjim tlakom ekspulzije (istiskivanja), desila ejakulacija. Napokon dosanjani san. Sve ovo za tih nekoliko sekundi slave. E pa da! Kažem ja vama, nije to niti malo lagan put. Čujte pak ovo - tijekom transporta sjemene tekućine, omogućenog kontrakcijama mišićnih stijenki svih prethodno navedenih struktura uključenih organa, može doći do rupture (pucanja) stijenke neke kapilarne žilice jer dug je to put i veliki napori su u njega uloženi. Zbog nastale rupture kapilarne stijenke, može doći do zaista sitnog krvarenja. No, kako rekoh, u strahu su velike oči i sve što vidite je ekstremno dugo. Znam, zločesta sam. Priznajem, oprostite. Vjerujte, sve je ovo u svrhu znanosti.

No, koliko god muškarci bili skloni preuveličavanju stvari, treba naglasiti kako je dovoljna i jedna kap krvi da sav sadržaj ejakulata (2 do 5 ml) oboji u crveno i umjesto sretnog završetka,  žurno upali crveni alarm. Što bi to moglo biti? Jesam li smrtno bolestan? Imam li neki karcinom? Želja za uživanjem i racionalnim pristupom naglo nestaje. Javlja se zabrinutost, kako muškarca tako i partnerice te se svakako donosi jednoglasna odluka kako je posjet urologu neizbježan. Ako se pak hematospermija javila u više navrata, alarm i opća panika nadglasaju zdravi razum i posjet urološkoj ordinaciji je zagarantiran. No, tako i treba, čemu razmišljati što može biti kada znate adresu na kojoj informacije možete dobiti u trenu.

To je svakako ordinacija vašeg urologa ili ovaj naš edukativni blog, zar ne?

Čemu vas sve do sada ovdje nismo naučili i što sve nismo rasvijetlili. Priznajte.

Zašto da vas proganja misao na Krvavu Mary ili da vam to bude asocijacija na akt koji bi vam zapravo trebao donijeti ugodu? Toliko je načina za dobro informiranje, zar ne?

Ako razmišljate i dalje što bi to mogao biti uzrok pojave krvi u ejakulatu, znanstvena pretpostavka je sljedeća - kao mogući uzrok smatra se umnožavanje (hiperplazija) žljezdanog epitela (bujanje unutrašnjeg pokrova žljezdanih formacija) sjemenih mjehurića te kapilarna prokrvljenost čije pucanje predstavlja mogući izvor takvog mikro krvarenja.

Dosadašnja istraživanja i analize u svijetu nisu dale jedinstveni odgovor o uzroku hematospermije ali, isto tako, nije nađena povezanost ovog stanja kao predznaka neke ozbiljnije urološke bolesti.

Zato, dragi moji, iz svega napisanog nastojte zapamtiti da izoliranoj, jednokratnoj ili pak sporadičnoj pojavi hematospermije ne treba pridavati veće značenje. Ukoliko se ona uporno ponavlja ili traje dulje vrijeme, što se javlja dosta rijetko, možete pokušati kratkotrajno (pet do sedam dana) koristiti preparate estrogena (ženskog spolnog hormona) sa ciljem usporavanja i zaustavljanja proliferacijskih procesa u sjemenim mjehurićima.

Ako pak i nakon toga uslijedi pojava krvi u sjemenoj tekućini, pretpostavljamo da je izvor takvog mikro krvarenja u samoj prostati te se stoga može ordinirati neki od inhibitora 5-alfa-reduktaze sa ciljem smanjenja proliferacijske aktivnosti žljezdanog epitela u prostati. Sve ovo, naravno, uz suglasnost vašeg urologa i samo na njegovu preporuku. Poremećaji zgrušavanja krvi, koji se manifestiraju izoliranom hematospermijom kao osnovnim simptomom, praktički ne postoje, iako upotreba antikoagulantne terapije može pospješiti nastanak hematospermije.

Na kraju ove priče prožete poviješću, u kojoj su zvučne asocijacije neumoljiva poveznica između najslađeg užitka i najvećeg straha, nadam se kako ste odahnuli.

Odahnuli, što zbog spoznaje da niste smrtno bolesni i informacija koje će vam nadam se biti od pomoći, što zbog činjenice da ćete Krvavu Mary ipak povezivati samo s dobrim koktelom i nekim lijepim vremenima u kojima su pjesme nosile ovakve nazive i uz čije su ritmove odrastale generacije.

Nadajući se kako će zaista biti tako i kako mi ništa ne uzimate za zlo, mudro iz svega navedenog donosite zaključke i kradite znanje jer je ono neprocjenjivo. Razoružanim svakog straha i zaštićenim novim usvojenim spoznajama, želim vam svako dobro i ostajte mi zdravo!

  Blog o zdravlju  
BLOG - Urologija
Hematospermija – zastrašujuća kao „Krvava Mary“ na muški način
02.07.2024
Što je zapravo hematospermija? Pod ovim pojmom podrazumijeva se pojava krvi u sjemenoj tekućini (ejakulatu).
BLOG - Mentalno zdravlje
Psihosomatske bolesti, odakle dolaze, kako se liječe...
02.07.2024
Najčešći razlog posjete ljekaru jeste bol. Bol različite lokalizacije, osobina, jačine...
BLOG - Interna medicina
Poremećaji srčanog ritma kod mlađih osoba
24.05.2024
Aritmija ili poremećaj srčanog ritma je svaki ritam srca koji nije sinusni.